Cu multă bucurie și pasiune, zeci de localnici din comuna Peștișani, mulți beneficiari ai proiectului Bunicii Comunității, au recreat în acest weekend atmosfera de odinioară de la clacă. Cu emoție în suflet, bunicile și-au amintit cum participau alături de mamele lor sau chiar de bunici la astfel de întâlniri, pe vremea când televizorul nu exista sau avea program limitat.
Oamenii au venit îmbrăcați în costum popular și au fost însoțiți de copii sau nepoți. Femeile le-au arătat fetelor mai tinere cum se țese la război, cum se coase o cămașă tradițională sau o față de masă, iar bărbații au povestit ce alte meșteșuguri practicau odată. Cele mai multe dintre localnicele prezente la întâlnire au purtat cămăși vechi de peste 100 de ani. Fiecare și-a prezentat cămașa, modelul cusut și a povestit de unde a moștenit-o.
Cu migală, atenție și multă răbdare, femeile au dezvăluit secretele meșteșugurilor ce riscă să fie uitate. Localnicii din Peștișani își doresc ca tradițiile și valorile populare să fie păstrate și transmise tinerelor generații.Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului „Memoria, instrument esențial”, proiect elaborat de Camelia Moise-regizor de film, antropolog, manager de proiecte culturale, producător de film și televiziune, cea care a „poposit” și în alte zone din Oltenia, Bucovina, Maramureș sau munții Apuseni tocmai pentru a culege practici și obiceiuri tradiționale care, conservate audio-vizual, să servească apoi ca referință pentru vizitatorii muzeelor etnografice și de artă populară, dar si pentru managerii traseelor turistice culturale, studenți și cercetători în domeniul turismului cultural și ai altor domenii conexe.