Cât de periculoase sunt temperaturile ridicate pentru persoanele vârstnice, la ce riscuri se expune o persoană care suferă de hipertensiune sau diabet dacă face diverse munci agricole în intervalul orar 10-16, când trebuie sunat medicul în caz de insolație sunt doar câteva din întrebările la care a răspuns astăzi dr. Vîlceanu Dan Mihai, prezent la activitatea de parteneriat desfășurată astăzi pentru Bunicii Comunității Peștișani.
Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului. Astfel există riscul unei deshidratări severe, agravării unei boli cronice sau declanşării unui unui atac de căldură.
Odată cu apa, organismul mai pierde şi săruri minerale şi vitamine (mai ales pe cele hidrosolubile), antrenând astfel multe consecinţe negative în desfăşurarea proceselor fiziologice.
În general, principale simptome care apar în această situaţie sunt următoarele:
- oboseală fizică şi psihică; tulburări de ritm cardiac; stare de disconfort, iritabilitate, agitaţie; greaţă, vărsături; cefalee, ameţeală, lipotimie (leşin); dureri şi crampe musculare;
- sete accentuată; insomnie (care poate conduce la apatie sau stare de nervozitate); intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice (în special cardiovasculare sau psihice).
Atacul de căldură este caracterizat prin debutul brusc (15-20 minute) al următoarelor simptome: confuzie, dezorientare temporală şi spaţială, tahicardie, comportament bizar, status mental alterat, obnubilare, comă, în acest caz, temperatura corporală depăşeşte 40 de grade Celsius. Atacul de caldură poate să apară atât la tineri, în condiţii de activitate fizică intensă la temperaturi înalte cât şi la persoane vârstnice, chiar în condiţii de repaus sau odihnă.