Singurătatea la bătrânețe este o problemă mai mare decât credem. Nu este doar o experiență emoțională.
Cercetările arată că singurătatea și izolarea socială dăunează grav sănătății. Lipsa relațiilor sociale reprezintă un factor de risc comparabil cu moartea timpurie cauzată de consumul a 15 țigări pe zi. În același mod, singurătatea afectează sănătatea organismului uman mai mult decât obezitatea și lipsa activității fizice.
Știința și tehnologia au avansat într-un ritm uimitor în ultimii ani (aparatură medicală performantă, medicamente eficiente pentru diverse boli, tratamente medicale mai ample, informații cu privire la o dieta sănătoasă), fapt care a dus la creșterea populației vârstnice.
Aceste persoane se confruntă cu numeroase schimbări fizice, psihologice și sociale. În consecință, de multe ori stima de sine poate scădea. Tot mai multe studii arată că singurătatea crește riscul apariției bolii Alzheimer, precum și a altor forme de demență. Practic persoanele care se simt singure au mai mari șanse de a dezvolta boli mentale.
Activitățile de socializare desfășurate în cadrul proiectului Bunicii Comunității Peștișani au tocmai rolul de a crește stima de sine a beneficiarilor, de a le reda sentimentul de utilitate in comunitate și de a-i face să nu se simtă singuri.